Vår humle


Våra fyra olika sorters humle 


Hos oss finns svenskodlad humle. Odlad på ekologisk vis och minsta möjliga maskinella påverkan.
Alla sorter har olika egenskaper och mognastid. 
Cascade och Chinook är väldigt populära smaksättare och är sällan odlade i Sverige.

Läs mer på respektve sortpresentation. 

 


Svenskodlad humle av sorten Cascade

Cascade


Den populära Cascade utvecklades först av USDA (U.S. Departemet of Agriculture) omkring 1972 i Oregon och har gett liv till samma sorter från andra regioner såsom Nya Zeeland och Argentina. Alla Cascade humle har samma väsentliga drag men påverkas av regionen de odlas i. Program och bred tillgänglighet gör Cascade humle till den vanligaste sorten i hem- och kommersiellt bryggeri. Med en alfa syra på 4,5% till 7% och en fruktig, citrus doft med kryddiga noter, lättar Cascade upp IPAs och andra amerikanska Ales. Du kan smaka Cascade humle i t.ex. Sierra Nevada Pale Ale.


Läs mer


 


Svenskodlad humle av sorten Chinook

Chinook 


Denna populära humle bland bryggare utvecklades i delstaten Washington av USDA 1985. En korsning mellan Petham Golding humle och en hög alfahanne, detta dubbla syfte levererar både bitterhumle och en rik arom. Intensivt kryddiga och piney smaker som påverkar arom med inslag av ljus grapefrukt. Denna fulla smak erbjuder en perfekt balans till en hög halt av alfasyra mellan
12 % och 14 %. Jordig doft och tunga bitterhumleegenskaper gör Chinook humle perfekt för stilar som IPAs, vinter ALE och stout. Chinook växer i popularitet.


Läs mer


 


Svenskodlad humle av sorten Korsta

Korsta


Korsta SWE 25, från Medelpad. Tillhör vår svenska genbank för Humle.

Plantor inköpta via Julita SLU. (POM)


Läs mer 


 


Svenskodlad humle av sorten Västanbyn

Västanbyn


Detta är vår egen försökshumle. Gården Västanbyn i Västerbotten har funnits på samma plats i flera hundra år och brukats av samma familj i många generationer. Där finns även humleplantor. Litteraturen säger att humle inte odlats så långt norrut ändå fanns den där. Vi har tagit kloner och provar nu att föröka den i vår odling.

Utvärdering av egenskaperna kommer senare.


Kontakt

Nils och Agneta Andersson
Påarps Kyrkoväg 112

269 78 Torekov

Telefon: +46 (0)70 633 32 56
E-post: hej(a)bjarebackenshumle.se

© Copyright. All Rights Reserved.